LogiVille | Alle apps en tools van VIL op één plek: de Logibox

Alle apps en tools van VIL op één plek: de Logibox

22/02/2023 — minuten leestijd
Studies
Logibox illustratie

Naar aanleiding van verschillende projecten ontwikkelde VIL samen met de deelnemende bedrijven een aantal logistieke tools en apps. Door ze te gebruiken kunnen logistieke bedrijven hun werking verbeteren: ze helpen hen bij het nemen van de juiste beslissingen. Deze apps en tools werden nu op één plak samengebracht: de VIL Logibox.

VIL ontwikkelde deze apps om bedrijven te helpen bij het nemen van bewuste en onderbouwde beslissingen die hen efficiënter en innovatiever maken. Ze bieden concrete oplossingen met toegevoegde waarde op verschillende gebieden, zoals het automatiseren van het magazijn, veiligheid op de werkvloer, aanwerving van chauffeurs, enzovoort. Vanaf nu kan men ze allemaal overzichtelijk op dezelfde plaats vinden: www.logibox.vil.be. Men kan er onmiddellijk mee aan de slag.

Welke tools vindt u in de Logibox?

OptiCharge ROI-tool

Automatisering kan het laden en lossen een stuk sneller en voordeliger maken voor verladers en vervoerders. Het vergt wel een zekere investering. Met de OptiCharge ROI-tool ontdekt men de reële ‘return on investment’ ervan. Door potentiële kosten en besparingen te berekenen, krijgt men een duidelijk zicht op de ROI na tien jaar én op de geschatte break-even periode. Zo kan men op een onderbouwde manier investeren in automatisch laden en/of lossen.

Perfect Driver app

Om te voorkomen dat chauffeurs uw bedrijf verlaten zijn meer persoonlijke begeleiding en aandacht voor welzijn noodzakelijk. De Perfect Driver app versterkt de communicatie tussen de chauffeur en het bedrijf en biedt opleidingen en bijscholingen aan. De werkgever kan via een dashboard op een eenvoudige manier de prestaties en het welbevinden van de chauffeur volgen.

Safe Warehouse kit

Nieuwe technologieën, zoals o.a. wearables, personendetectie en botspreventie kunnen ernstigste ongevallen helpen vermijden en veiligheidsrisico’s aanzienlijk verminderen. Met de VIL Safe Warehouse app kan men de meest geschikte technologie kiezen die de veiligheid in magazijnen verhoogt. De app vergelijkt op een overzichtelijke manier de voor- en nadelen van alle beschikbare oplossingen.

Future Proof Warehousing tool

Automatisering en digitalisering in magazijnen is noodzakelijk, maar voor veel bedrijven is het moeilijk in te schatten welke technologie hen daadwerkelijk het best vooruithelpt. De VIL ‘Future Proof Warehousing’-tool vergemakkelijk het beslissingsproces. Met deze tool krijgt men meteen inzicht in innovatieve technologieën die geschikt zijn voor zijn bedrijf. Men dient enkel een aantal parameters in te vullen en krijgt dan een volledig neutrale en objectieve selectie van één tot drie technologieën die aan zijn noden tegemoet kunnen komen.

Waterstof ROI-tool

Waterstof kan als zero-emissie brandstof op een veilige en performante wijze ingezet worden voor de aandrijving van intern logistiek materieel en zware logistieke voertuigen. De Hydrolog ROI-tool berekent voor u de Total Cost of Ownership (TCO) van een vloot op waterstof, zodat u een bewuste en onderbouwde keuze kan maken. De tool helpt u te berekenen of de stap naar waterstof voor uw bedrijf financieel rendabel is.

Self Service ROI-tool

Het ontvangen van bezoekers, vrachtwagenchauffeurs en pakjesbezorgers in een bedrijf is tijdrovend en personeelsintensief. Dat kan men automatiseren. Maar is de investering in een interactieve kiosk rendabel? Met de Self Service in Logistics ROI-tool kan men de kostprijs berekenen van de implementatie van vier verschillende technologieën, alsook de kostenbesparingen die ze opleveren. Met deze tool berekent u snel en eenvoudig hoe snel u uw investering terugverdient.

Self Service hulpsystemen

Een apart onderdeel van de Logibox is een overzicht van state-of-the-art oplossingen die volgens het principe van de zelfbediening functioneren. Dit zijn dus geen tools, maar verzamelde informatie over verschillende technologieën. Die informatie helpt bij het kiezen van de juiste oplossing. Deze fiches tonen de eigenschappen, het toepassingsgebied, de voor- en nadelen, het richtbudget, enzovoort. De voorgestelde technologieën zijn:

  • Access control (toegangcontrole in magazijnen door middel van een self-service kiosk, ANPR-camera's, barelen, badges, enz.)
  • Visitor Management (self-service kiosk voor het ontvangen en dispatchen van bezoekers in kantoren)
  • Tijdslotboeking systeem (TSB, Reservatie van tijdslots om aankomsten te spreiden en een overzicht in de planning te krijgen)
  • Yard Management Systeem (YMS, digitale aanmelding via een self-service kiosk en het real-time bewakin van de toegang en de bewegingen op het terrein)
  • YMS + TSB (combinaties van Tijdslotboeking systemen (TSB) en Yard Management Systemen).
  • Parcel Locker (ontvangen en versturen van pakjes op bedrijven)


Heeft u vragen over de VIL Logibox? Contacteer Gunther Storme (gunther.storme@vil.be )

VIL