LogiVille

Enquête: CSCO's bereiden zich voor op een precaire toekomst met meer investeringen in AI en automatisering

23/09/2022 — minuten leestijd
Inzichten
Logistics Insights JONATHAN WRIGHT

Chief Supply Chain Officers (CSCO 's) beschouwen duurzaamheid als hun derde grootste uitdaging in de komende jaren, alleen voorafgegaan door verstoringen van de toeleveringsketen en technologische infrastructuur. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, verhogen ze de investeringen in automatisering, AI en intelligente workflows. Ze zijn ook hun toeleveringsketen-activiteiten aan het herdefiniëren, zo blijkt uit een enquête van het IBM Institute for Business Value (IBV).

De IBV-studie 'Own Your Transformation' laat zien hoe CSCO's omgaan met belangrijke uitdagingen voor de toeleveringsketen als gevolg van een wereldwijde COVID-19-pandemie, inflatie, klimaatverandering en geopolitieke gebeurtenissen, en hoe ze van plan zijn hun toeleveringsketens toekomstbestendig te maken. Voor deze studie interviewde IBV in samenwerking met Oxford Economics 1.500 CSCO's en COO's uit 35 landen wereldwijd en 24 industrieën. Een derde van hen is gevestigd in Europa.

Uit de belangrijkste onderzoeksresultaten blijkt dat:

CSCO's omarmen AI- en automatiseringstechnologieën om interconnectiviteit te bieden aan partners en leveranciers en om duurzame activiteiten en voorspelbaarheid mogelijk te maken.

Bijna de helft (47%) van de ondervraagde CSCO's zei dat ze de afgelopen twee jaar nieuwe automatiseringstechnologieën hebben geïntroduceerd - een aanpak die voorspelbaarheid, flexibiliteit en intelligentie kan toevoegen aan de activiteiten van de toeleveringsketen, en ze gebruiken AI om de prestaties te monitoren en te volgen.

Duurzaamheid is zowel een uitdaging als een kracht voor verandering.

Op de vraag 'Wat verwacht u dat de grootste uitdagingen voor uw organisatie zullen zijn in de komende 2-3 jaar', gaven de ondervraagde CSCO's de volgende rangschikking:

 1. Verstoringen van de toeleveringsketen: 51%
 2. Technologie-infrastructuur: 44%
 3. Duurzaamheid: 42%
 4. Marktverschuivingen: 40%
 5. Demografie van de consument: 39%
 6. Wetgeving: 38%
 7. Diversiteit en inclusie: 37%
 8. Tarieven en handelsbelemmeringen: 36%
 9. Kapitaalwerving: 36%

Duurzaamheid is een van de topprioriteiten: CSCO's zien het als hun derde grootste uitdaging in de komende jaren, alleen voorafgegaan door een onderbreking van de toeleveringsketen en technologische infrastructuur. Als gevolg hiervan plaatst 52% duurzaamheid bovenaan of in de buurt van hun prioriteitenlijst. Uit het onderzoek blijkt ook dat 50% van de CSCO's verwacht dat hun duurzaamheidsinvesteringen de bedrijfsgroei zullen versnellen.

CSCO's vertellen ook dat ze de meest directe druk ervaren voor duurzaamheidstransparantie van: beleggers (56%), bestuursleden (50%) en klanten (50%).

‘De vernieuwers’ moderniseren hun technologie-infrastructuur

20% van de respondenten – die IBV ‘de vernieuwers’ noemt - onderscheidt zich door het versnellen van hun data-gestuurde innovatie om zich voor te bereiden op een precaire toekomst. Deze groep presteert al beter dan sectorgenoten op het gebied van belangrijke statistieken, waaronder het rapporteren van een 11% hogere jaarlijkse omzetgroei.

Ze:

 • Integreren geautomatiseerde workflows tussen organisatorische functies en met hun partners voor realtime zichtbaarheid, inzichten en actie (95% meer dan andere CSCO's).
 • Moderniseren hun technologie-infrastructuur – 56% werkt momenteel op hybride cloud en 60% investeert in digitale infrastructuur om op te schalen en waarde te leveren.
 • Breiden hun duurzaamheidsinitiatieven uit en creëren nieuwe producten en diensten. 58% ziet kansen om de betrokkenheid van klanten te verhogen door middel van duurzaamheidsvereisten.
 • Hebben meer aandacht voor cybersecurity (bijna 20% meer dan andere CSCO's).

Investeren in AI en automatisering is cruciaal om onzekerheden in de toeleveringsketen te navigeren en duurzaamheid te verbeteren.

'Om de ongekende stressfactoren in de toeleveringsketen, zoals inflatie, effectief te bestrijden, is het absoluut noodzakelijk dat CSCO's zich richten op het gebruik van analyse-, AI- en automatiseringsinitiatieven om intelligente, veerkrachtige en duurzame toeleveringsketens te bouwen', zegt Jonathan Wright, IBM Consulting Global Managing Partner, Sustainability Services en Global Business Transformation. 'Automatisering en AI kunnen CSCO's en hun organisaties in staat stellen om gegevens te verzamelen, risico's te identificeren, documentatie te valideren en audittrajecten te bieden, zelfs in hoge inflatoire perioden, terwijl ze ook hun koolstof-, afval-, energie- en waterverbruik beheren.'