LogiVille

Flanders Make demonstreert autonome magazijninventaris oplossingen

18/02/2022 — minuten leestijd
Partners
Microsoft Teams image 3

Via twee door VLAIO gefinancierde proof of concepts ontwikkelde Flanders Make een autonome drone-oplossing om volle palletten in de bovenste schappen en losse dozen op open palletten in de onderste schappen te tellen. Beide projecten werden gecombineerd en geïntegreerd in één gebruiksvriendelijke oplossing. Deze wordt gedemonstreerd in Log!Ville.

Een nauwkeurig overzicht houden van de voorraadniveaus in magazijnen, blijft een uitdaging voor logistieke en productiebedrijven. Aangezien flexibiliteit steeds belangrijker wordt, moeten goederen vaker worden verplaatst, waardoor het risico op fouten groter wordt. Het is daarom van het grootste belang dat bedrijven regelmatig hun voorraad kunnen controleren. Deze routine vergt echter tijd en vereist soms een bevriezing van de operaties en de mobilisatie van veel personeelsleden tegelijk. Een andere praktische belemmering is de hoogte waarop goederen worden opgeslagen waardoor het personeel barcodes moet controleren of scannen met speciale apparatuur die tot op de bovenste niveaus kan reiken. Bovendien maken mensen fouten bij het tellen van de voorraad en die leiden typisch tot een nauwkeurigheid van minder dan 95%.

Flanders Make wil bedrijven helpen om vaker voorraadcontroles uit te voeren en tegelijk de praktische hindernissen uit de weg te ruimen, door een magazijndrone te ontwikkelen die autonoom goederen kan scannen, bijvoorbeeld 's nachts, wanneer er niemand aanwezig is. De voorraadtelling van Flanders Make kan twee soorten tellingen autonoom uitvoeren:

  • Volle palletten in de bovenste schappen
  • Losse dozen op open palletten in de onderste schappen


Volle palletten tellen

De oplossing voor het tellen van palletten heeft twee camera's die aan elke kant van de drone zijn geplaatst en tegelijkertijd twee niveaus aan elke kant van het gangpad scannen. Deze camera's lezen en associëren de QR code op de pallet met de Aruco marker op het schap met een snelheid tot 8 palletten per seconde en een nauwkeurigheid van 98.75%.

Dozen tellen

De oplossing voor het tellen van dozen gebruikt een camera om de twee Aruco markers te lezen die op de pallet geplaatst zijn om het producttype te identificeren en productinformatie op te halen uit de databank zoals de afmetingen van een enkele doos en het stapelpatroon. Een dieptebeeld dat overlapt met het kleurenbeeld wordt vervolgens gebruikt om de dozen te tellen. De inventarisatie van de dozen op een pallet gebeurt met een snelheid van 8 pallets per minuut en met een nauwkeurigheid van 84,4%.

Demonstratie in Log!Ville

Er werd een magazijnomgeving nagebouwd in Log!Ville om de mogelijkheden van het systeem te demonstreren. De demonstratie kan eenvoudig opgestart worden en de output van de inventarisatie wordt live getoond op een grafische gebruikersinterface. Geautomatiseerde voorraadopname biedt meerdere voordelen zoals de hoge snelheid en nauwkeurigheid van de inventaris, het gemak om de voorraadcontrole te plannen en uit te voeren, de mogelijkheid om 's nachts of zonder iemand aanwezig te werken en het gemak om hoge niveaus te bereiken zonder de noodzaak van een gecertificeerde operator en zonder veiligheidsrisico's. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om uw technologische uitdagingen te ondersteunen!

  • Een eerste blik op de demonstrator krijgt u via deze video op YouTube

Voor meer informatie kan je terecht bij Wouter Lammens via wouter.lammens@flandersmake.be


Flanders Make
VlaioOver Flanders Make

Flanders Make vzw, een supporting partner van Log!Ville, is een strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie met focus op Vlaanderen. Het draagt bij tot de creatie van onderzoeks- en innovatiecapaciteit op topniveau en versterkt de concurrentiekracht van de Vlaamse verwerkkende industrie. Het stimuleert het open innovatie door excellent onderzoek vanuit zijn sites in Lommel, Leuven, Kortrijk en locaties in alle Vlaamse universiteiten.

Over VLAIO

Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is een financiële partner van Log!Ville. Het stimuleert en ondersteunt innovatie en ondernemerschap en draagt bij aan een gunstig ondernemersklimaat in Vlaanderen. Een van haar vier hoofdtaken is het stimuleren van groei en innovatie door ondernemingen financieel te ondersteunen via subsidies om te kunnen groeien, transformeren of innoveren.