LogiVille | Future Proof Warehousing-tool stelt in mum van tijd beste…

Future Proof Warehousing-tool toont in een mum van tijd de beste technologie voor uw magazijn

15/12/2021 — minuten leestijd
Inzichten
Studies
Adobe Stock 323830243

De trend naar automatisering en digitalisering in magazijnen komt in een stroomversnelling. Meer investeren is noodzakelijk, maar voor veel bedrijven is het moeilijk in te schatten welke technologie hen daadwerkelijk het best vooruit helpt. Om hen te ondersteunen bij dit beslissingsproces ontwikkelde VIL de Future Proof Warehouse-tool. Deze selecteert één tot drie technologieën op basis van parameters die een bedrijf zelf ingeeft.

Distributiecentra en magazijnen spelen een grote rol bij het optimaliseren van supply chains. Hen toekomstbestendig maken is dan ook cruciaal. Dat plaatst logistieke dienstverleners, producenten en retailers voor moeilijke keuzes, zeker omdat nieuwe – vaak disruptieve - technologieën in opgang zijn, zoals autonome mobiele robots, Internet of Things, cloud computing, augmented reality enzovoort. Maar welke concepten, technologieën en systemen zijn beschikbaar voor het magazijn van de toekomst? En hoe kan men zijn magazijn op een realistische manier digitaliseren en automatiseren om competitief te blijven?

Om bedrijven te ondersteunen bij dit beslissingsproces, ontwikkelde VIL de Future Proof Warehousing-tool in samenwerking met 10 bedrijven (Atlas Copco, Barry Callebaut, Danone, Proximus, Reynaers Aluminium, Ridix, Terumo, Unilin, Globis en WFS). Voor de architectuur werd Logflow als onderaannemer ingeschakeld. Het resultaat is een slimme en gebruiksvriendelijke tool waarmee een bedrijf inzicht krijgt in bestaande en ‘cutting edge’ technologieën die geschikt zijn voor zijn specifieke operaties.

De Future Proof Warehousing-tool is bijzonder eenvoudig in gebruik. De gebruiker dient enkel een aantal parameters in te vullen en krijgt dan een volledig neutrale en objectieve selectie van één tot drie technologieën die aan zijn noden tegemoet kunnen komen.

De tool werd door de deelnemers aan het VIL-project binnen hun eigen omgeving getest. Ze waren bijzonder enthousiast. Zo vertelt David Vanhuysse, EDC Manager Warehousing / Transportation bij Terumo Europe dat hij op zoek was naar een manier om de picking efficiëntie in het EDC te verhogen en de ergonomie te verbeteren. “Met de Future Proof Warehousing–tool kregen we meteen twee mogelijke, relevante technologieën voorgesteld. Via de technologiefiche in de tool kan men heel eenvoudig verschillende technologieën vergelijken, zodat men makkelijker een doordachte keuze kan maken die perfect aansluit bij wat men nodig heeft”, zegt hij

De tool is sinds medio 2021 voor bedrijven beschikbaar. VIL begeleidt ondernemers tijdens een dedicated workshop, zodat ze er nadien onmiddellijk mee aan de slag kunnen. Reserveer een sessie via luc.pleysier@vil.be .

Interesse in de voorafgaandelijke uitbouw van het model en drie praktijkcases die uitleggen hoe de tool werkt? Ontdek ze in het projectrapport. VIL-leden kunnen het gratis downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL-webshop.


VIL