LogiVille

Future Proof Warehousing-tool van VIL is schot in de roos

25/01/2023 — minuten leestijd
Studies
FPW1

Anderhalf jaar geleden lanceerde VIL zijn Future Proof Warehousing-tool. Die laat bedrijven toe om beter te bepalen welke technologie hen daadwerkelijk kan helpen bij de automatisering en digitalisering van hun magazijnactiviteiten. Inmiddels hebben al meer dan twintig ondernemingen de tool gebruikt. Hun feedback is bijzonder positief.

Supply chains optimaliseren en distributiecentra en magazijnen toekomstbestendig maken plaatst logistieke dienstverleners, producenten en retailers voor moeilijke keuzes. Talrijke concepten, technologieën en systemen zijn op de markt beschikbaar. Ook zijn er verschillende nieuwe technologieën in opgang. Om bedrijven te ondersteunen bij dit beslissingsproces ontwikkelde VIL de Future Proof Warehousing-tool, een slimme en gebruiksvriendelijke tool. Hiermee krijgt een bedrijf inzicht in bestaande en ‘cutting edge’ technologieën die geschikt zijn voor zijn specifieke operaties.

Hoe gaat dat in zijn werk? Tijdens een ‘dedicated’ workshop begeleidt VIL de gebruiker bij het invullen van een reeks bedrijfseigen parameters zoals de omvang van het magazijn, welke processen geautomatiseerd dienen te worden, de doelstellingen, enzovoort. De webapplicatie brengt dat allemaal in kaart en selecteert dan - op een volledig neutrale en objectieve manier - één tot drie technologieën het best aan de noden van het bedrijf tegemoet kunnen komen en die het relevantst zijn voor het eigen bedrijfsprofiel.

Vier domeinen

“De tool helpt bij het selecteren van mogelijke technologieën en oplossingen in vier domeinen: opslag en picking-systemen; transportrobots; hulpsystemen om goederen te lokaliseren en te identificeren; en ‘picking support’-systemen. Via de technologiefiche in de tool kan men heel eenvoudig verschillende technologieën vergelijken, zodat men een solide basis heeft om een business case uit te bouwen”, zegt VIL-projectleider Luc Pleysier.

Uit de feedback van de gebruikers van de Future Proof Warehousing-tool blijkt inderdaad dat ze haar nut vooral in de beginfase van een automatiserings- of digitaliseringsproject bewijst. Bedrijven weten vaak niet hoe ze aan dat project moeten beginnen omdat er zoveel oplossingen en technologieën op de markt bestaan. “De tool is dus een uitstekend hulpmiddel om een richting aan te geven waarin ze verder kunnen werken en met welke technologieën zij rekening kunnen houden om tot een doordachte business case te komen”, voegt hij toe.

Enthousiaste feedback

De tool is sinds medio 2021 beschikbaar. Inmiddels hebben ruim 20 bedrijven ze aangewend. Sommige kozen ervoor om ze binnen hun eigen omgeving te gebruiken, andere gingen er samen met een klant mee aan de slag. Alle zijn ze bijzonder enthousiast over de resultaten.

Een van die bedrijven is H.Essers. “Deze tool zorgt ervoor dat je vanuit een goede basis kan beginnen met een automatisatie-oefening. Ze geeft een goed beeld van de verschillende mogelijkheden op vlak van automatisatie. Die informatie is gecentraliseerd op één plek, terwijl je normaal gezien je daarvoor het heel internet moet afspeuren. Ze geeft ook héél goed weer welke automatisaties het beste geschikt zijn voor de verschillende types van warehousingactiviteit”, zegt Supply Chain Innovation Expert Robin Ceunen.

Interesse?

Hebt u interesse in de Future Proof Warehousing-tool? Neem dan contact op met Luc Pleysier (luc.pleysier@vil.be). Hij zal u niet alleen begeleiden tijdens een dedicated workshop, maar ook tijdens de periode van een jaar waarin u de tool onder licentie mag gebruiken.