LogiVille

LogiLaunch: matchmaking als springplank naar meer co-creatie

30/05/2022 — minuten leestijd
Co-creation
Logi Launch 2022 Limburg VI Llogo

Voor het eerst ging op 16 mei het VIL-matchmakingevent LogiLAUNCH © door in Limburg. VIL en POM Limburg matchten twintig logistieke startups en twintig mature bedrijven tijdens speeddate-sessies op het Genkse Thor Park. Het event was een voorbode van vervolgsessies door Log!Ville en POM Limburg om co-creatie te bevorderen.

VIL lanceerde LogiLAUNCH vijf jaar geleden om startups in de logistieke sector te ondersteunen door hen meer visibiliteit te geven. “Er is in Vlaanderen heel wat innovatief en creatief talent. Ook in de logistieke sector stampen veel gedreven ondernemers een startup uit de grond. Om te kunnen groeien hebben ze niet alleen professionele ondersteuning nodig, maar ook visibiliteit en (snel en veel) nuttige contacten. Hackatons, workshops, startup forums, enzovoort bieden de kans om hen een gezicht te geven, maar dergelijke initiatieven volstaan niet. Wij vinden dat deze ondernemers de mogelijkheid moeten krijgen om hun logistieke concepten en businessmodellen voor te stellen aan de juiste doelgroep, zijnde logistieke dienstverleners, verladers en retailers. Tijdens een LogiLAUNCH-event brengen we twintig startups en twintig mature bedrijven samen op twee uur. Intens maar efficiënt”, zegt Liesbeth Geysels, algemeen directeur van VIL.

“Eerst stellen de door ons geselecteerde startups zich voor in een pittige elevator pitch van één minuut. Nadien volgt de matchmaking met de bedrijven. Via speeddating-rondes leren de bedrijven iedere startup beter kennen. Sinds vorig jaar kent LogiLAUNCH een upgrade: Log!Ville, het dochterbedrijf van VIL, komt mee in het vizier en begeleidt nadien, samen met POM Limburg de startups bij co-creatie en concrete samenwerkingen. Bovendien kunnen gevestigde bedrijven een challenge lanceren voor startups waarin ze via een RFP (request for proposals) een oplossing zoeken voor een specifiek probleem waar ze mee worstelen”, legt ze uit.

Opportuniteiten detecteren en realiseren

“VIL verwezenlijkt de matchmaking terwijl Log!iIlle en POM Limburg voor het natraject zorgen: kan de ontmoeting tussen de startup en het bedrijf uitmonden in een samenwerking, de uitwerking van een concept of een co-creatieproces? Wij helpen hen om de opportuniteiten te detecteren en te realiseren”, zegt Patrick Aertssen, managing director van Log!Ville.

“De ‘scope’ is nu ook iets breder, in die zin dat de startups (en soms de scale-ups) niet alleen kunnen samenwerken met logistieke bedrijven maar ook met aanbieders van technologie. Zo kunnen de bedrijven mogelijke oplossingen met een toegevoegde waarde ontdekken, maar ook eventuele investeringsopportuniteiten. Log!Ville biedt de startups tevens de mogelijkheid om ook buiten LogiLAUNCH aan visibiliteit te winnen via de Start2Scale-up Avenue”, voegt hij toe.

Limburgs ecosysteem

Dat ook de POM Limburg haar schouders onder LogiLAUNCH zet, is geen toeval. Met haar zeven thematische en sectorale incubatoren – voor onder meer IT, drones, cleantech en biotech - zet de provincie fors in op startups. Zo’n 300 werken binnen zo’n incubator en zo’n 300 daarbuiten. Sinds een drietal jaar stimuleren we ook startups in de logistieke sector. De provincie telt er ruim 200. Voor hen gaan we op de voormalige Ford-site in Genk een incubator vestigen, SmartPort Limburg. Die incubator voor de logistiek gaat in 2024 open”, zegt Noël Slangen, algemeen directeur van POM Limburg.

“Eigenlijk zullen we daar een ‘inhubator’ hebben, want die campus zal vooral als een hub fungeren. Het wordt een co-working plek waar niet alleen startups maar ook bedrijven van binnen en buiten de provincie – ook uit het buitenland – kunnen samenwerken, kennis delen en netwerken. Ook kennisinstellingen – die vaak werken aan de oplossingen voor overmorgen – passen in zo’n ecosysteem. Daarbij kunnen de startups de vertaalslag naar morgen maken”, legt hij uit.

Van elkaar leren

“Vanuit de ervaring met onze incubatoren weten we dat het samenbrengen van startups en gevestigde bedrijven een hele uitdaging is. Daarom zien we de mogelijkheden van een event zoals LogiLAUNCH zeer goed in. Startende en mature bedrijven hebben veel van elkaar te leren. Zelfs als er geen match is, kan zo’n contact voor beide een bron van inspiratie zijn en kunnen de netwerken die zo ontstaan een grote meerwaarde betekenen”, voegt Noël Slangen toe.

“In het voorjaar 2023 zullen we dus LogiLAUNCH in Limburg herhalen of mogelijk zelfs uitbreiden. Wij zien LogiLAUNCH als een eerste stap naar iets breder. Waarom zouden we, naast matchmaking tussen starters en bedrijven, ook geen matchmaking tussen mature bedrijven organiseren? We willen tot een ecosysteem komen die evoluties schaalbaar maakt en co-creatie stimuleert. Door connecties tot stand te brengen en netwerken te creëren kunnen we zowel de innovatiekracht als de innovatiebereidheid aanzwengelen”, stelt hij nog.

Pom limburg
vil