LogiVille

Partners van Log!Ville op bezoek bij Future Logistics Hub in Zeebrugge

20/02/2023 — minuten leestijd
Over Log!Ville
Future Logistics Hub foto
20230209 103500
20230209 105916

Log!Ville en haar partners hebben begin februari de Future Logistics Hub in Zeebrugge bezocht. Dit digitaal en interactief belevingscentrum werd anderhalf jaar geleden opgericht door onze collaboration partner POM West-Vlaanderen. Bedrijven, overheidsinstellingen, hogeschool- en postgraduaatstudenten kunnen er het Physical Internet – de basis voor duurzame goederenstromen van de toekomst - ontdekken.

Samen met verschillende partners en geïnteresseerde bedrijven maakte het team van Log!Ville de trip per bus naar Zeebrugge. Deze formule liet hen tijdens de reis toe elkaar beter te leren kennen... en te netwerken.

De highlight van die dag was de ontdekking van de Future Logistics Hub, een initiatief van POM West-Vlaanderen dat perfect complementair is aan Log!Ville, zoals uit een vorig artikel bleek. Via een ‘serious game’ kan men er ervaren hoe de toekomst van de transport en logistiek eruit zou zien met het physical internet, een netwerk van logistieke knooppunten die goederen op de meest efficiënte manier van oorsprong naar bestemming brengt. Met een tablet ontdekken de deelnemers aan verschillende stations de talrijke aspecten ervan, zodat ze inspiratie naar de toekomst toe kunnen opdoen.

Als kers op de taart gaf Barbara Peene, Program Manager Physical Internet bij POM West-Vlaanderen, een ‘keynote’ over het physical internet en de verschillende belangen die erbij komen kijken. Dit gaf de bezoekers van Log!Ville de mogelijkheid om dieper in het onderwerp te duiken, na de ervaring die ze daarvoor in de serious game hadden opgedaan. Ze gaf uitgebreid voorbeelden en beschreef toepassingen die vandaag al worden geïmplementeerd. Haar uiteenzetting was dan ook een uiterst leerrijk moment voor de deelnemers.

“Wij werden echt meegenomen in het physical internet en konden de nieuwste technieken en methodes in de logistieke wereld ontdekken, alsook een paar leuke praktische toepassingen. Het was een heel verrijkende ervaring!”, gaf Jeroen Baetslé, Head of Department Logisitics bij Petersime, nadien aan.

Innovaties in de haven

Het bezoek aan de Future Logistics Hub werd voorafgegaan door een rondleiding in de haven van Zeebrugge. Een gids gaf de delegatie van Log!Ville eerst de mogelijkheid om meer te weten te komen over de geschiedenis van de haven, waarna ze een rondleiding kreeg door de hele haven. Niet alleen verschillende logistieke hotspots werden getoond, maar ook achterhoeken waar uitleg werd gegeven over de transitie die de haven doormaakte, onder meer op gebied van duurzaamheid. Innovaties binnen de verschillende bedrijven in het gebied, die de deelnemers in real-time konden meemaken, kwamen eveneens aan bod.

Zowel de Future Logistics Hub als de haven van Zeebrugge zelf waren dus een inspirerende ontdekking voor de partners van Log!Ville. Tijdens de lunch in het gebouw van POM West-Vlaanderen konden ze eveneens uitgebreid netwerken.

We bedanken dan ook POM West-Vlaanderen voor deze interessante dag en verwelkomen ze graag op 22 maart bij Log!Ville.

Wilt u meer te weten komen over de Future Logistics Hub of een bezoek aanvragen? Dat kan hier.

Of boek ook aanvullend een tour in het Digitale Belevingscenter van Log!Ville om toepassingen binnen het Physical Internet te ontdekken!