LogiVille

Safe Warehouse-app maakt veiligere werkomgeving in logistiek mogelijk

02/11/2022 — minuten leestijd
Studies
VIL Knowledge Safe Warehouse

De logistieke sector is prominent aanwezig in de top tien van sectoren met de ernstigste ongevallen. Nieuwe technologieën, zoals o.a. wearables, personendetectie en botspreventie, kunnen de risico’s echter aanzienlijk helpen verminderen. Daarom ontwikkelde VIL een app die de voor- en nadelen van deze technologieën met elkaar vergelijkt en bedrijven helpt de juiste oplossingen te kiezen.

“De logistiek scoort slecht op gebied van veiligheid op de werkvloer. Dat geeft niet alleen aanleiding tot menselijk leed, maar het straalt ook af op het imago van de sector” zegt Gunther Storme die het VIL-project Safe Warehouse leidde. “Terwijl in de bouw - ook een sector met veel arbeidsongevallen – hun aantal de afgelopen zeven jaar jaarlijks verminderde, bleven ze in de logistiek vrijwel constant op een hoog niveau”.

De meest voorkomende risico’s in magazijnen zijn beknellingen, struikelen, vallende ladingen en ongevallen met interne transportmiddelen. In meer dan 70 % van de gevallen komen de ernstige arbeidsongevallen voor bij medewerkers die minder dan vijf jaar in dienst zijn. De helft van deze ongevallen gebeurt zelfs tijdens het eerste werkjaar.

Praktijktesten

Het onderwerp leeft dus in de sector, zodat VIL het project Safe Warehouse lanceerde. “Samen met de deelnemende bedrijven hebben we gekeken naar de bestaande oplossingen en naar de redenen waarom sommige ervan weinig worden gebruikt. We keken ook naar de voor- en nadelen van de verschillende technologieën die de risico’s helpen verminderen”, zegt Gunther Storme nog.

Daarnaast werden drie praktijktesten opgezet. Bij Delhaize werd dynamische signalisatie uitgetest onder de vorm van voetpadprojecties en LED-borden; Mainfreight ging aan de slag met slimme wearables die het gedrag van en gevaarlijke situaties voor de magazijniers kunnen detecteren; en Molenbergnatie ging na of AI-algoritmen personendetectie in de magazijnen kunnen helpen verbeteren.

Technologische oplossingen in negen categorieën

Uit de resultaten van het project bleek dat het gebruik van deze en andere nieuwe technologieën wel degelijk het aantal ongevallen in logistieke magazijnen kan doen verminderen. “Om onze ervaringen en kennis te delen ontwikkelde VIL met de steun van VLAIO een online Safe Warehouse-tool. Deze app stelt technologische oplossingen voor – onderverdeeld in negen categorieën - die de veiligheid in het magazijn kunnen verhogen Ze vergelijkt op een overzichtelijke manier de voor- en nadelen ervan”, voegt hij toe.

Deze negen categorieën zijn: automatisatie, bewustwording, botspreventie, flow management, handling ondersteuning, dynamische signalisatie, wearables, personendetectie en snelheidsreductie. Hoewel de meeste ongevallen gebeuren met heftrucks en ander rollend materieel, is het palet voorgestelde oplossingen dus breder.

Ongevallen kosten veel meer dan men vermoedt

“De kostprijs van deze oplossingen varieert sterk, maar dat mag geen reden zijn om er niet in te investeren. Veiligheid kent immers geen prijs. Tijdens de voorstelling van de projectresultaten beklemtoonde een expert van AG Insurance trouwens dat de gemiddelde kost van een ongeval veel hoger is dan men vermoedt. De indirecte kosten – stillegging van de operaties, controle door de arbeidsinspectie, administratie, vervanging en opleiding van een nieuwe operator, enzovoort – zijn drie à zeven keer hoger dan de directe kosten van een ongeval. Die worden door de verzekeraar gedekt, maar de indirecte niet”, voegt Gunther Storme toe.

De Safe Warehouse-app is beschikbaar

De Safe Warehouse-app is een online toolkit waarmee ondernemingen een duidelijk en actueel inzicht krijgen van de aangereikte oplossingen. Hiermee kunnen ze - onder andere via een verdere digitalisatie en automatisatie – hun magazijn niet alleen veiliger maar ook ‘future proof’ maken.

Om aan de slag te gaan met deze app hoeft men zich enkel te registreren op deze pagina:

safe-warehouse.vil.be