LogiVille

Tote-to-Person en multi-AMR oplossingen die magazijnrobotica nog beter vormgeven en verbeteren

02/05/2022 — minuten leestijd
Inzichten
Logistics Insights Future of Warehouse Robotics Cover

Naarmate meer en meer bedrijven antwoorden zoeken op uitdagingen zoals het tekort aan arbeidskrachten, ruimtegebrek en de e-commerce boost, versnellen magazijnmanagers hun plannen om te automatiseren. Vooral Autonome Mobiele Robots (AMR's) spelen een centrale rol in dit proces en sturen de magazijnoplossingen van morgen aan. Marktonderzoeksbureau Interact Analysis heeft een nieuw witboek uitgebracht, The Future of Warehouse Robotics, waarin de nieuwe toepassingen die mogelijk worden gemaakt door AMR-technologie, worden onderzocht.

In het witboek wordt gesteld dat een AMR-oplossing meestal een groot aantal voordelen biedt ten opzichte van vaste automatisering: ze is kosteneffectiever, sneller inzetbaar, flexibeler en gemakkelijker schaalbaar.

Nieuwe mobiele robotoplossingen stellen robots in staat om afzonderlijke boxen te selecteren en naar de orderverzamelaars te brengen in plaats van hele rekken, wat veel efficiënter is. T2P AMR-technologie is een nieuwe variant op de traditionele G2P (Goods-to-Person). Een belangrijk voordeel is dat het stationair houden van de hoofdstelling veel hogere stellingen mogelijk maakt dan wanneer de hele stelling regelmatig moet worden verplaatst. Een T2P-oplossing kan dus de opslagcapaciteit verhogen.

De T2P AMR-markt groeit snel

Uit gegevens van Interact Analysis blijkt dat de markt voor T2P AMR-oplossingen snel groeit. De inkomsten zullen naar verwachting groeien van ruwweg 154 miljoen USD in 2021 tot ongeveer 150 miljard in 2025. Dat jaar zal het eerste jaar zijn dat T2P de verkoop van standaard G2P-oplossingen overtreft, die dat jaar 1,3 miljard zal bedragen.

Volgens Interact Analysis zal deze groei gedreven worden door de groei van e-commerce, wat op zijn beurt de opkomst van geautomatiseerde micro-fulfilment centra zal stimuleren. Interact stelt ook dat het belangrijk is om te onthouden dat de groei in de e-commerce markt niet alleen gevolgen heeft voor e-commerce magazijnen. Het heeft ook gevolgen voor magazijnen lager in de keten. Marktgegevens laten zien dat veel andere magazijnsegmenten dit voorbeeld snel volgen.

De evolutie van G2P

"Het ‘volwassen worden’ van T2P AMR betekent niet het einde van de G2P-technologie", zegt Interact Analysis. "Voor veel klanten zijn de huidige G2P-oplossingen meer dan voldoende. En G2P zelf evolueert. In feite blijft G2P de revolutie in magazijnautomatisering aanjagen, waarbij de efficiëntie waarmee mensen en robots kunnen samenwerken voortdurend wordt verbeterd."

Volgens het witboek zal de behoefte aan flexibiliteit, gecombineerd met een tekort aan arbeidskrachten, magazijnen een stimulans geven om alle processen die daarvoor in aanmerking komen, te automatiseren. Dit leidt tot de volgende stap in de markevolutie: de automatisering van volledige (of bijna volledige) magazijnoperaties door de inzet van een gecombineerde mobiele robotoplossing, waarbij G2P en T2P AMR's en andere soorten mobiele robotplatforms allemaal samen werken. Maar dan moeten alle robots wel gesynchroniseerd werken.

Verschillende systemen combineren

Tot op heden werden AMR's ingezet in geïsoleerde workflows in magazijnen, zonder echte integratie over meerdere processen in hetzelfde gebouw. "Dit zal veranderen", stelt Interact Analysis. "Door geavanceerde softwaremanagementsystemen te combineren met de grote verscheidenheid aan AMR-platforms die nu beschikbaar zijn, ontstaat de mogelijkheid om verschillende systemen te combineren tot één totaaloplossing. Niet elke klant zal een gecombineerde mobiele robotoplossing willen, maar toch is het een belangrijke en groeiende sector. Klanten hebben de neiging om erg voorzichtig te beginnen automatiseren, en pas wanneer die implementatie succesvol is, gaan ze op zoek naar de volgende automatiseringsmogelijkheid".

"Maar hoe wijdverbreid de trend ook wordt, multi-robotoplossingen zullen nooit volledig 'off-the-shelf' verkrijgbaar zijn. Er zal altijd een zekere mate van maatwerk nodig zijn, maar modularisering zal mogelijk zijn, en daardoor zullen de kosten en de implementatietijd na verloop van tijd aanzienlijk verder dalen", aldus het witboek.

Conclusie

Als conclusie stelt Interact Analysis onomwonden: "Als een team van goed aangestuurde mobiele robots elk artikel naar elke locatie in een magazijn kan picken en vervoeren, waarom zou iemand dan ooit nog een vaste transportband installeren?"

Het witboek van Interact Analysis, The Future of Warehouse Robotics, dat werd gepubliceerd in opdracht van AMR-bedrijf Geek+, kan hier worden gedownload: https://source.blog.geekplus.com/company/download/the-future-warehouse-robotics