Toyota Material Handling en BlooLoc werken samen een eerste pilootproject uit.

Log!Ville ambieert ook een plek te worden voor co-creatie, waarbij de deelnemende bedrijven via kruisbestuiving nieuwe innovatieve oplossingen ontwikkelen. Amper een maand na de start was de eerste samenwerking tussen een Foundation Partner en een Start2Scale-up-partner al een feit. Peter Van Cauwenbergh, Commercial Director van Toyota Material Handling Belgium, en Stijn Vantilt, head of Sales Marketing van BlooLoc, vertellen er meer over.
“BlooLoc is een specialist in indoor lokalisatie. Zijn DNA ligt in lokalisatieoplossingen voor de gezondheidszorg en grote publieke gebouwen zoals luchthavens en beurzen. Daar is met yooBeeEYE de logistiek nu bij gekomen”, zegt Stijn Vantilt.
“Wij bieden een platform van drie combineerbare oplossingen aan, gebaseerd op visietechnologie: yooBeeEYE SAFE houdt de exacte real-time locatie van elke heftruck bij en laat alle toestellen in realtime communiceren met mekaar. Op deze manier voorkomen we botsingen tussen personen, rekken en voertuigen; en kunnen we de snelheid van de toestellen in realtime aanpassen aan de omgeving en context. yooBeeEYE TRACK organiseert voorraadbeheer zonder nog te moeten scannen. Het volgt de bewegingen van individuele palletten in het magazijn op dankzij een digitale twin met x,y en z-coördinaten; en yooBeeEYE Insights, een dashboard met actuele en slimme cijfers waar de focus ligt op het uitwerken van nieuwe optimalisatieplannen”, legt hij uit. Hier is een filmpje dat het concept visueel uitlegt.
“Het unieke aan de oplossing van BlooLoc is de 3D lokalisatie op basis van visietechnologie. Ze heeft geen hardware of GPS- of andere signalen nodig. We maken van het gebouw een 3D-model waarin de voertuigen rondrijden en de goederen bewegen. Met dat 3D-model weet het WMS exact waar welke pallet staat, zonder nog barcodes te moeten scannen”, vat Stijn Vantilt samen.
Toyota Material Handling
“Toyota Material Handling biedt bedrijven oplossingen aan voor intern transport, gaande van eenvoudige transpalletten tot volautomatische opslagsystemen over magazijntrucks, heftrucks enzovoort. In Europa hebben we fabrieken in Zweden (Mjölby), Frankrijk (Ancenis) en Italië (Bologna), waar meer dan 95% van onze trucks worden geproduceerd”, vertelt Peter Van Cauwenbergh.
“Onze afdeling Strategic Innovation, gehuisvest in Zweden, focust op duurzaamheid, connectiviteit en automatisatie. Daarbij voelen we steeds meer de behoefte om met universiteiten en kennisinstellingen samen te werken. Dat we Foundation Partner van Log!Ville werden ligt in het verlengde daarvan: veel oplossingen en intelligentie op één plek kan niet alleen werken als een katalysator voor innovatie maar ook voor co-creatie”, benadrukt hij.
Eerste pilootproject
Een eerste voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen TMHBE en BlooLoc. “Die is eerder toevallig ontstaan: wij leverden een reachtruck aan Log!Ville en BlooLoc had er een nodig als drager voor zijn technologie om het systeem te demonstreren. Dit werd opgepikt door Strategic Innovation in Zweden en ondertussen vinden verkennende gesprekken met BlooLoc plaats”, zegt Peter Van Cauwenbergh.
“De toegevoegde waarde van yooBeeEYE is dat wij op een eenvoudige manier onze interne transporttoestellen veiliger en productiever kunnen maken. Dat geldt zeker voor het manueel bediende deel van ons gamma, dat op vlak van volume nog steeds het grootste deel van de markt uitmaakt”, voegt hij toe.
“Als scale-up is het moeilijk om onze oplossing snel in de markt te zetten want we hebben pilootprojecten nodig. Voor ons is dat een grote hindernis, want we geraken moeilijk binnen bij de logistieke bedrijven. Daarom zijn we blij dat we via Log!Ville in contact kwamen met een gevestigde speler die wel toegang heeft tot die grote bedrijven. Samen gaan we nu een pilootproject opzetten, waarbij we de oplossing die we nu in Log!Ville demonstreren zullen opschalen”, legt Stijn Vantilt uit.
“Dit project wordt binnenkort in een logistiek bedrijf uitgerold – welk mag ik nog niet zeggen – zodat we over data uit een reële werkomgeving zullen kunnen beschikken. Aan de hand van die van data zullen we de Return on Investment (ROI) nog beter kunnen staven”, klinkt het nog.

