LogiVille

VIL wil aanvoerketen tussen magazijn en productie efficiënter maken

27/09/2022 — minuten leestijd
Inzichten
Copyright Mobile Industrial Robots

Een vaak voorkomend pijnpunt in de maakindustrie is de aanvoer van materialen vanuit het magazijn naar de productie. Dat is zeker zo in productieomgevingen met lage volumes en hoge variaties. Met het ‘FlexIn²Log’-project wil VIL deze aanvoerketen flexibeler en efficiënter maken. Hierbij wordt vooral gekeken naar een digitalisering van de datastromen en het voorraadbeheer en naar AMR’s (Autonome Mobile Robots).

“Men stelt in de maakindustrie een stijging van de vraag naar klantspecifieke productie en kleinere reeksen met korte doorlooptijden vast. Zeker voor de kleine en middelgrote ondernemingen is dat een uitdaging. De oplossingen worden meestal gezocht in een verbetering van de productie zelf en niet in het efficiënter en flexibeler maken van de aanvoerketen naar de productie: de organisatie van het magazijn en de interne logistiek worden vaak stiefmoederlijk behandeld, terwijl daar vaak de meeste efficiëntiewinsten kunnen worden geboekt”, legt Dirk Jocquet, projectleider van FlexIn²Log, uit.

In de praktijk gebeurt het inderdaad vaak dat de productie-arbeider zelf naar het magazijn trekt om zijn materialen te halen. Daarbij komt het voor dat hij of zij te veel materialen meeneemt – bijvoorbeeld een voorraad voor een hele week – om niet al te vaak op en af naar het magazijn te gaan. Dat exces aan voorraden kan zijn productieomgeving negatief beïnvloeden.

Het project FlexIn²Log beoogt dus enerzijds het digitaliseren van het stockbeheer in het magazijn en van de logistiek goederenstroom tussen magazijn en productie; en anderzijds het automatiseren van het intern transport richting productievloer.

Drie Proof of Concepts en een toolbox

Dat zal uitmonden in het uitvoeren van twee Proof of Concepts (PoC’s): een rond de digitalisering van de order picking in functie van de productie en een ander rond de digitalisering van de data-uitwisseling tussen de productie en het magazijn. Daarnaast wordt ook nog een PoC uitgevoerd voor het geautomatiseerde transport tussen magazijn en productie met AMR’s.

Samen met de deelnemers zal VIL ook een toolbox ontwikkelen om van de huidige naar de gewenste toekomstige situatie te evolueren. Deze zal maakbedrijven helpen bij het bepalen van de ROI, de do’s en don’ts, de taakverdeling tussen de operatoren en de AMR’s, en zo meer.

Nood is groot

Dat de nood aan een dergelijk project in de maakindustrie groot is, bewijst het recordaantal deelnemende bedrijven: maar liefst 33 maakbedrijven, logistieke partners en ICT-bedrijven doen nu al mee. “FlexIn²Log is op 22 september gelanceerd, maar er kunnen nog steeds bedrijven aansluiten. Daarbij denken wij bijvoorbeeld aan logistieke ondernemingen, leveranciers van AMR’s, aanbieders van applicaties voor magazijnbeheer (WMS) en bedrijfsbeheer (ERP) of integratoren van magazijnautomatisering”, voegt Dirk Jocquet toe.

De uitvoering van project – dat over twee jaar gespreid is - berust bij het VIL-team, in samenwerking met Sirris (het platform van de Belgische technologische industrie) voor de AMR-integratie. Het wordt ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid.

Geïnteresseerd in een deelname aan het project FlexIn²Log? Contacteer dan Dirk Jocquet: dirk.jocquet@vil.be