LogiVille | Vlaams consortium ontwikkelt ‘digitale co-pilot’ die elke…

Vlaams consortium ontwikkelt ‘digitale co-pilot’ die elke heftruck slim maakt

22/02/2023 — minuten leestijd
Co-creation
Co creatie Smart Forklift Foto

Een consortium bestaande uit Innovation Partner BlooLoc en de Vlaamse bedrijven XYZT.ai, Rezolv (ex-Customized) en GTS, rondde onlangs het project ‘Smart Forklift ‘succesvol af. Dat O&O-project kon rekenen op begeleiding door VIL, dat er ook voor zorgde dat het financieel ondersteund werd door VLAIO.

In het kader van dit project werkten vier bedrijven zeer nauw samen. Zij legden de basis voor een digitale co-pilot die elke heftruck slim kan maken. De kracht van deze ontwikkeling is dat het een retrofit-oplossing is: men kan een bestaande heftruck een upgrade geven en hoeft dus geen nieuwe te kopen.

De vier partners zijn:

  • BlooLoc (ontwikkelaar van locatie-gebaseerde oplossingen),
  • XYZT.ai (analyse van tijdsgebonden 3D-locatiedata),
  • Rezolv (ontwikkelaar van WMS op basis van ODOO),
  • GTS Group (transportoperator en logistieke dienstverlener)

Digitale co-pilot

De co-pilot ontwikkeld in het kader van het Smart Forklift-project voorkomt botsingen tussen voertuigen en ongevallen met personen. Tevens controleert hij of de veiligheidsvoorschriften, zoals lokale snelheidsbeperkingen of éénrichtingsverkeer in het magazijn, worden nageleefd. Indien deze voorschriften worden overtreden, grijpt hij tijdig in.

De co-pilot monitort ook waar pallets worden opgepikt of neergezet. Hij verwittigt de chauffeur wanneer een palletbeweging niet conform het WMS-order is. Hierdoor is 100% nauwkeurigheid van de voorraad mogelijk, zonder barcode scanning.

Daarnaast registreert de co-pilot ook alle bewegingen en activiteiten van het voertuig. Deze data stuurt hij door naar de cloud, waar via data analytics, opportuniteiten voor procesverbetering kunnen geïdentificeerd worden.

Deze in Vlaanderen ontwikkelde digitale co-pilot maakt logistieke operaties dus veiliger en efficiënter. In tijden van tekort aan ervaren operators is deze ontwikkeling dan ook bijzonder nuttig.

Gratis online informatiesessie over subsidies

Heeft u zelf een innovatief projectidee waarmee u de logistieke activiteiten in uw bedrijf kunt verbeteren? Laat u door VIL coachen. Het zal u begeleiden om uw O&O-project door VLAIO financieel te laten ondersteunen. Verneem hierover meer via projectidee@vil.be.

U kunt ook deelnemen aan de gratis online informatiesessie ‘Subsidies voor bedrijven’ op vrijdag 3 maart 2023 van 9 uur tot 10 uur (via Microsoft Teams). Schrijf u in via e-mail aan eddy.hagen@vil.be.

VIL