Vlaanderen kan strategische partner zijn voor een matuur hyperloop-ecosysteem

Vlaanderen kan en wil een strategische partner zijn bij de verdere uitrol van het Hyperloop-netwerk. Dat is de duidelijke conclusie van het VIL-VLAIO-event "Vlaanderen als katalysator voor een matuur hyperloop-ecosysteem" in Brussel, waar wereldwijde Hyperloop-pioniers en Vlaamse innovators elkaar ontmoeten.
De toonaangevende Hyperloop-pioniers waren zeer geïnteresseerd in de technologische expertise van Vlaanderen in belangrijke domeinen die relevant zijn voor de volledige ontplooiing van een Hyperloop-netwerk. Daarom wilden ze graag Vlaamse topinnovators ontmoeten op het event dat op 30 mei werd georganiseerd door VIL - dat door de Vlaamse Regering werd aangesteld als themamanager Hyperloop - en het Vlaamse innovatieagentschap VLAIO.
Hyperloop is een nieuwe transportmodus voor zowel goederen als passagiers. De infrastructuur bestaat uit buizen, zowel bovengronds (waar mogelijk) als ondergronds (waar nodig), die in een netwerk op elkaar aansluiten. Dit netwerk verbindt internationale Europese luchthavens en steden met afzonderlijke aansluitingen voor goederen en passagiers. De voertuigen die zich in dit netwerk bewegen zijn speciale vracht- of passagierscapsules die zich - dankzij een vacuümomgeving - met hoge snelheden (tot 1000 km/u) kunnen verplaatsen.
De eerste effectieve toepassingen zullen focussen op cargo, aangezien vracht een veeleisende omgeving is waarin de Hyperloop zijn betrouwbaarheid, veiligheid en operationele prestaties het best kan bewijzen. Cargo biedt ook het potentieel om deze technische ontwikkeling het snelst te valoriseren.
Bijdragen tot de klimaatdoelstellingen
Innovatie is een absolute must om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarom steunt Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns het initiatief. In zijn keynote op het evenement stelde hij dat dit project een uitstekend voorbeeld is van de ambitie van Vlaanderen om in te zetten op duurzame innovatie die later kan geëxporteerd worden. Hij stelde ook dat het Hyperloop-concept heel wat mogelijkheden biedt om de CO2-uitstoot in de logistiek te verminderen. "Dit internationale event toont duidelijk de internationale belangstelling in de technologische expertise van Vlaanderen", besloot hij.
Op weg naar gezamenlijke ontwikkeling en co-creatie
Dit event wekte heel wat interesse op in de sector. Niet minder dan vijf van de toonaangevende wereldwijde Hyperloop-ontwikkelaars uit Canada, Polen, Spanje, Zwitserland en Nederland waren aanwezig op dit matchmaking-event met Vlaamse innovators en aanbieders van knowhow. In meer dan 30 ontmoetingen werden mogelijke samenwerkingen verkend, met de ambitie om effectief over te gaan tot gezamenlijke ontwikkeling en co-creatie.
Juan Vicén Balaguer, mede-oprichter van het Spaanse Zeleros, was zeer enthousiast. "Dit door VLAIO en VIL georganiseerde initiatief is een unieke kans om de Vlaamse innovators te ontmoeten en de samenwerkingsdomeinen te verkennen die ons kunnen helpen om veel sneller tot een volwassen Hyperloop-ecosysteem te komen. Dergelijke samenwerking is de sleutel om deze zero-emissie transportoplossing tot een realiteit te maken", getuigde hij.
Bekijk hier de reportage van Kanaal Z over het VIL-VLAIO event. https://www.youtube.com/watch?v=AR_acxC93T0
