Hét logistiek demonstratie en belevingscentrum

Peter De Brabandere (Bizzmine): “Complexiteit regelgeving versterkt behoefte aan slimme software”

5 minuten leestijd
Bizzmine Peter de Brabandere

Steeds meer drukken regelgevingen allerhande hun stempel op de logistieke operaties. Hun complexiteit maakt dat het moeilijker wordt om ze correct na te leven. “Onze software maakt het gemakkelijk om zeker te zijn dat men ‘compliant’ is en blijft. Hoe complexer de regels, hoe meer onze software een meerwaarde biedt”, zegt Peter De Brabandere, founder en CEO van Bizzmine, sinds september Innovation partner van Log!Ville.

Kunt u kort Bizzmine voorstellen en schetsen wat het doet?

Bizzmine is in 1995 in Kortrijk opgericht onder de naam Vivaldi Software. Het focust op het digitale beheer van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu (QHSE, Quality, Health, Safety and Environment) om bedrijven binnen de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie, de chemie, de bouw, de overheid en bovenal het transport en de logistiek te helpen om sectorspecifieke regels na te leven. De software laat ook toe om aan niet sectorspecifieke regels te voldoen, zoals de ISO-normen.

Oorspronkelijk waren wij op de Belgische markt actief, maar de laatste jaren werden we steeds meer internationaal aanwezig. Dankzij een financiële injectie van de private equity Fortino Capital versnelde die internationalisering fors en deden we overnames in het VK (Sercle Software) en in Nederland (Inception). Zo groeide Bizzmine zowel organisch als extern op twee jaar tijd van 20 naar 90 werknemers en breidde het zijn aanwezigheid uit naar Nederland, het VK, Litouwen en Singapore. We openden ook in de VS een commerciële zetel. Vandaag ondersteunen we meer dan 1000 klanten in 45 landen.

Waarom is software nodig om regels te respecteren?

Bedrijven krijgen te maken met steeds meer regels, wetten, normen en voorschriften die ze moeten naleven. Ze zijn ook steeds complexer: het wordt moeilijker om eraan te voldoen. Onze software maakt het voor die bedrijven om makkelijker ‘compliant’ te zijn en te blijven. Hoe complexer de regels, hoe meer onze software een meerwaarde biedt.

Onze software mag je overigens breder zien dan in een ‘compliancy’-context. Bizzmine helpt bedrijven ook om de risico’s in kaart te brengen, om eventuele klachten beter op te volgen en om incidenten te registreren en af te handelen… en er lessen uit te leren.

Is uw software bestemd voor de grote bedrijven of richt u zich ook tot de kleinere?

Meestal gaat het om iets grotere bedrijven, maar ook de kleinere hebben met die regels en hun naleving te maken. Dat is bijvoorbeeld in de bouw het geval, maar ook in andere sectoren zoals het transport en de logistiek, zeker als men voor gereguleerde bedrijven werkt.

In de farma, bijvoorbeeld, moet men alles zeer nauwgezet rapporteren en alle afwijkingen in kaart brengen. Een transportfirma – groot of klein – die voor een farmaceutisch of ‘life science’-bedrijf wil werken moet dan ook beantwoorden aan bijvoorbeeld de Good Distribution Practices (GDP’s). Dit zijn richtlijnen die ervoor zorgen dat geneesmiddelen op een veilige, schone en controleerbare manier worden vervoerd, van de fabrikant tot de eindgebruiker. De GDP’s kunnen overigens ook relevant zijn in andere sectoren, zoals de levensmiddelen- of de chemische industrie.

Welke software van Bizzmine richt zich specifiek tot de logistieke sector?

Vandaag is dat vooral Bizzmine QHSE, voor het digitaliseren van de processen voor arbeidsveiligheid en preventie. Deze is bedoeld om incidenten, schades en klachten tot een minimum te beperken, maar ook om de operationele efficiëntie te verbeteren.

De software bestaat uit 14 verschillende modules, die samen wel een geheel vormen. Deze modules zijn bijvoorbeeld documentencontrole, incidentenbeheer, interne audits, ‘out of specification/out of tolerance’-beheer, een data logger, enz. Op basis van deze data kan men de gevolgen van een incident analyseren en een actieplan opstellen. Dit is vooral belangrijk om GDP-compliant te zijn in de farma of de voeding. Nog een van die modules is opleidingsbeheer, waarmee men de trainingen kan bijhouden en monitoren.

Hebben jullie nog andere ontwikkelingen in de pijplijn?

Volgende maand integreren we Artificial Intelligence in de software. Niet om de mens te vervangen maar om hem te ondersteunen. Ik zal twee voorbeelden geven.

Een eerste is data te halen uit beschrijvende documenten. Als een soort AI-zoekmachine zal men – in het Nederlands, Engels, Pools of om het even andere taal – binnen de eigen documenten data en informatie kunnen vinden en aanwenden, en desgevallend kunnen doorvragen. De door de AI gebruikte data komen allemaal uit interne documenten en gegevensbanken. Het is dus een zeer betrouwbare oplossing, vermits geen enkele externe data wordt aangewend.

Een tweede voorbeeld is het borgen van kennis. Stel: iedereen binnen een warehouse heeft een training doorgaan. Als iets in de werking van het warehouse wijzigt of er worden nieuwe procedures ingevoerd, dan moet iedereen weten wat er aangepast is en welke de nieuwe procedures zijn. Met onze AI-oplossing kan men er zeker van zijn dat iedereen ze gelezen/gezien en begrepen heeft: ze kent de documenten en genereert zelf een multiple choice met vragen en antwoorden. De tijdswinst is enorm.

Vanaf volgend jaar zullen we met Bizzmine QHSE ook AEO-bedrijven ondersteunen, dankzij de kennis die we bij Bizzmine Inception opdeden. Als Authorised Economic Operator is een bedrijf verplicht om zijn processen aantoonbaar goed ‘in control’ te hebben. Daarnaast dient het ook proactief te handelen en bepaalde incidenten bij de douane te melden.

Waarom is Bizzmine Innovation Partner van Log!Ville geworden?

QHSE-software kan bijzonder relevant zijn in de logistiek, warehousing en transport, maar dat is nog niet genoeg geweten. Dat willen we beter in de verf zetten, naast het verhogen van de naamsbekendheid, natuurlijk.

In bepaalde gevallen is ‘compliant’ zijn een wettelijke verplichting, maar QHSE-beheer kan voor een bedrijf ook een USP zijn (Unique Selling Proposition, red.). Het biedt ook de mogelijkheid om als bedrijf op een meer gestructureerde manier te groeien en zeker te zijn dat hierbij alle regels gerespecteerd worden. Sommige bedrijven ervaren dat normen en regels een rem op de groei zetten omdat ze onvoldoende kennis en ervaring in huis hebben. Software kan ze veel meer behapbaar en beheersbaar maken. Dat willen we eveneens in Log!Ville duidelijk maken.

Via onze booth op Log!Ville willen dus meer visibiliteit krijgen bij de logistieke ondernemingen, maar ook ons engagement ten aanzien van de sector tonen. Wij gaan niet opportunistisch de logistieke markt op. Bizzmine heeft aandacht voor de sector op de lange termijn.

Bizzmine

Ontdek nu ook de Bizzmine stand op Log!Ville tijdens een innovatie rondleiding!