Can-David Koyçu en Alexander Dudek (Altheria): “XR-brillen zorgen voor immersievere trainingen”

Een nieuwe naam siert de Start2Scale Avenue van LogiVille: Altheria. De Brusselse startup is gespecialiseerd in trainingen voor de QHSE-sectoren (Quality, Health, Safety and Environment) en onderscheidt zich door het gebruik van XR-brillen, wat staat voor Extended Reality, een mix van Augmented Reality en Virtual Reality. Can-David Koycu, medeoprichter en hoofd marketing, en Alexander Dudek, software architect, stellen ons het bedrijf voor.
Wanneer is Altheria gestart en hoe zijn jullie begonnen?
Can-David: Altheria is in 2018 opgericht door vier vrienden, waaronder Dimitra Manioladis (toen CFO en nu CEO) en mezelf. Alexander was in 2019 de eerste die zich bij het team aansloot. Vandaag telt ons bedrijf zo’n tien medewerkers.
We waren studenten aan de Solvay Business School en ervaarden problemen om de fysicalessen en meer bepaald verschillende conceptuele aspecten te begrijpen. Wij waren niet de enigen: minder dan 30% van de studenten beheeringenieur slaagden in die proeven. We zochten een oplossing en kwamen tot de vaststelling dat VR (virtual reality) een goede manier is om vectoriële operaties beter te begrijpen en de studenten te helpen bij die tests. Wij klopten aan bij de decaan fysica en kregen een klein lokaal ter beschikking waar we een VR module konden ontwikkelen. Het was de bedoeling om die vectoriële operaties toegankelijker te maken door 3D en perspectief te gebruiken.
Maar na een tijdje merkten we dat de universiteit weinig interesse had in ons initiatief en er niet in wou investeren. Daarom besloten we om van dat didactische project een B2B-project te maken.
Hoe vertaalde zich die omslag?
Can-David: Wij gingen bij verschillende bedrijven aankloppen en algauw bleek dat GSK interesse toonde. Zo kwamen we tot de vaststelling dat de farma trainingen met VR kan gebruiken en dat veel ‘use cases’ in die sector zich lenen tot visualiseren en experimenteren. Zo kwam de focus in onze ontwikkeling op QHSE-toepassingen te liggen, die nadien werd uitgebreid naar andere sectoren zoals ‘agrifood’, energie en nu ook logistiek.
Alexander: Die verbreding kwam er door de vele contacten met potentiële gebruikers aan wie we vroegen wat hun behoeften op het gebied van training waren. Daaruit ontstond het concept voor de Practice Editor, een software tool waarmee je zonder programmeerkennis VR-trainingen kan opbouwen door middel van een ‘node editor’.
Wat is een ‘node editor’?
Alexander: Ik moet hierbij wat technisch zijn, sorry hiervoor. Een node editor is een visuele interface waar workflows worden gecreëerd met knooppunten (nodes). Elk knooppunt vertegenwoordigt een functie, zoals een actie of reactie. Door knooppunten te verbinden, bouw je logische processen zonder diepgaande programmeerkennis. Dit maakt het in VR-trainingen mogelijk om interactieve scenario’s te ontwerpen. Het is intuïtief en maakt samenwerking eenvoudiger, zelfs voor niet-technische gebruikers.
Can-David: Elke node is een stap in de training. Die kan lineair ontwikkeld worden – stap A, dan stap B, dan stap C, enzovoort – maar ook niet-lineair waarbij je anticipeert op fouten en de effecten van die fouten onmiddellijk zichtbaar maakt. In ‘normale’ trainingen met VR-brillen is dit niet mogelijk. Het voordeel is dat je zo de trainingen meer immersiever kunt maken, zodat de gevolgen van een fout beter bijblijven bij de gebruiker.
Maakt dat Altheria onderscheidend?
Alexander: Ja, in die zin dat wij dankzij de nodes trainingen kunnen opbouwen zonder hoge programmeerkosten. Ons platform maakt het ook mogelijk om snel trainingen te ontwikkelen. Maar dat niet alleen: we kunnen ook eenvoudig een krachtige 3D-omgeving in ons trainingsplatform importeren. Dit opent deuren voor bedrijven die bijvoorbeeld CAD (computer aided design) gebruiken.
Wat behelst jullie platform?
Can-David: Het platform bestaat uit verschillende modules die ‘off the shelf’ kunnen gebruikt worden – wat wij Altheria Trainings noemen – of gepersonaliseerd worden door de Altheria Studio. In het eerste geval zijn dat vrijwel gestandaardiseerde oplossingen zoals bijvoorbeeld ‘fire training’ en in het tweede zijn dat specifiek op maat ontwikkelde ervaringen met een hoge graad van ‘customisatie’.
Alexander: Overigens kunnen klanten die het wensen zelf trainingsprogramma’s ontwikkelen dankzij onze Altheria Editor. Enkele dagen gerichte opleiding volstaan om de software te ‘onboarden’ en te gebruiken.
Welke zijn de volgende stappen voor Altheria?
Alexander: Op basis van de feedback van de klanten evolueren we van een software-ontwikkelaar naar een SaaS-bedrijf (‘Software-as-as-Service). Daarnaast bereiden we een internationalisering voor van het concept door de trainingen ook in andere landen mogelijk te maken. Dankzij een ‘remote’ console hoeft de coach niet op dezelfde plaats te zijn als de trainee. Hij heeft eigenlijk alleen een headset nodig om live met hem te communiceren. Dit opent veel mogelijkheden voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn.
Can-David: Om deze nieuwe stappen te realiseren en ons team uit te breiden, bereiden we nu een tweede ‘fundraising’ voor. De eerste ronde was in 2020, juist voor de Covid-crisis. BeAngels hielp ons toen niet alleen met financiering maar ook met begeleiding; BAN Flanders (Business Angels Network) bracht ons in contact met een aantal investeerders.
Aan de technische kant is vandaag nog maar weinig werk: het product is klaar. De tweede financieringsronde zal dus dienen om het beter in de markt te zetten en om die internationalisering te verwezenlijken. In een eerste stap zal dat de Benelux zijn en in een volgende de EU. Parallel daarmee is het de bedoeling om de nodige certificaties te behalen.
Waarom stellen jullie Altheria voor op LogiVille?
Can-David: We willen ons concept van XR-training aan de logistieke wereld voorstellen omdat we in deze sector opleidingen met een toegevoegde waarde kunnen aanbieden, bijvoorbeeld op gebied van ‘safety trainingen’, zoals First Aid of risicopreventie. Veiligheid is binnen de logistiek immers een zeer belangrijk aspect.
Aan de andere kant willen we ook de sector en zijn behoeftes beter leren kennen. Via netwerking en contacten willen we achterhalen wat de sector nodig heeft: zijn er specifieke noden waarmee we rekening moeten houden? Hebben bedrijven standaardoplossingen nodig of ‘dedicated’ trainingen?
We beogen met onze aanwezigheid op LogiVille dus zowel een grotere naamsbekendheid in de sector als het vergaren van feedback.
The Future of Work
Altheria maakt ook deel uit van de nieuwe Thematour ‘The Future of Work’. Deze Thematour, met zeven nieuwe partners, biedt een unieke inkijk in hoe digitalisering, automatisering en Artificial Intelligence (AI) de werkvloer van morgen vormgeven. Daarnaast spelen de veranderende verwachtingen van een nieuwe generatie werknemers, zoals Gen Z, een cruciale rol in de toekomst van werk.
Laat je inspireren door praktijkgerichte demonstraties en innovatieve toepassingen van toonaangevende partners en ontdek hoe jouw bedrijf klaar kan zijn voor ‘The Future of Work’!
Klik hier voor meer informatie
Start2Scale partner
Wil je meer te weten komen over deze Start2Scale partner? Klik dan hier voor meer info over Altheria.