The logistics demonstration and experience center

Kristoff Van Rattinghe (Sensolus): “Door ‘assets’ te tracken kunnen we complexe supply chains optimaliseren”

6 minuten leestijd
Sensolus Kristoff Van Rattinghe

Onlangs is Sensolus toegetreden tot de LogiVille-community als Innovation Partner. Het Gentse bedrijf is gespecialiseerd in het opvolgen en beheren van mobiele ‘assets’ en meer bepaald ladingdragers zoals herbruikbare transportverpakkingen (RTP’s), trailers, rolcontainers, kisten enz. Co-founder en CEO Kristoff Van Rattinghe stelt ons het bedrijf voor.

Wat is Sensolus en hoe is het ontstaan?

Sensolus is opgericht in 2013 en gevestigd in Gent. Het is gespecialiseerd in het digitaliseren van – niet gemotoriseerde – mobiele en industriële assets door middel van Internet of Things (IoT)-technologie. Met onze oplossingen kunnen bedrijven deze assets eenvoudig traceren en beheren, zonder dat er complexe infrastructuur of technische expertise nodig is. Daarbij gebruiken we sensoren die eenvoudig te installeren zijn en lange tijd meegaan zonder opladen.

Oorspronkelijk bouwden we sensoren om senioren beter te kunnen volgen, maar we zijn snel tot het inzicht gekomen dat de technologie meer toekomst had in de industrie en de logistiek. 2016 was het jaar van de doorbraak toen Airbus ons uit 30 kandidaten selecteerde om wereldwijd kritieke onderdelen te traceren met onze IoT-oplossing. Hoewel Sensolus toen eigenlijk nog maar een startup was.

Vandaag telt ons bedrijf zo’n 55 medewerkers – waarvan 40 in Vlaanderen en de rest in het buitenland. Naast België is Sensolus actief in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Verenigde Staten, meestal met partnerbedrijven. Ongeveer 85% van de omzet wordt buiten België gerealiseerd.

Waarom koos Sensolus voor de logistiek?

Wij ontdekten vrij snel dat er in de logistiek, de supply chain en zeker de manufacturing en de retail, er heel veel assets gebruikt worden die, door het feit dat ze héél mobiel en constant in beweging zijn, moeilijk te beheren zijn. Wij kwamen tot de vaststelling dat als wij het beheer ervan zouden digitaliseren, men altijd kan weten waar ze zijn en waarvoor ze worden gebruikt. Men kan dan ook weten hoeveel er effectief worden gebruikt en of er meer – of minder – nodig zijn. Deze digitalisering laat dus toe om de inzet te verbeteren , de supply chain te optimaliseren en beter aan te sturen en om de kosten te drukken.

Wat bedoelt u met het digitaliseren van de ladingdragers?

Het klinkt inderdaad een beetje eigenaardig wanneer ik zeg dat wij de dragers digitaliseren. Ik bedoel: wij hangen er een sensor aan, waarmee we kunnen weten waar de asset is, of die geladen is of niet, wat de temperatuur is, of er schokken zijn geweest, enzovoort. Sensolus is gespecialiseerd in het bouwen van de sensoren en het beheren ervan.

We zouden barcodescans of RFID kunnen gebruiken, maar die hebben hun limieten. Ze werken het best in gesloten loops, bijvoorbeeld tussen twee fabrieken. Ik zet twee poortjes en alle rolkarren die binnen- en buitengaan, worden gescand. In een gesloten loop werkt dat perfect. Maar de supply chains van vandaag zijn veel complexer en mobieler en je wil dus niet afhangen van die poortjes. Met sensoren heb je  meer vrijheid om te meten en kun je data vergaren zonder te scannen. Die data gaan rechtstreeks naar een platform in de cloud.

Zo kun je veel meer assets nauwkeurig volgen. Een van onze grote klanten is zoals gezegd Airbus, waarvoor wij vandaag 25.000 onderdelen opvolgen. Wij weten te allen tijde waar die staan, in welk land, bij welke subcontractor.

Vandaag hebben we al meer dan1 miljoen assets gedigitaliseerd die we kunnen opvolgen. Die data worden gegenereerd zonder dat iemand iets moet scannen. Al die paletten, die containers of rolkarren worden volledig zichtbaar in de keten.

Hoe vergaart u die data? Met een GPS?

De sensor kan verbonden zijn met een GPS, maar eigenlijk gebruiken we verschillende technologieën, afhankelijk van het type drager of de inzet. Outdoor kan dat een GPS-signaal zijn of indoor een Wifi-signaal. We gebruiken ook bluetooth. Een rolkar, bijvoorbeeld, ga je niet per GPS volgen omdat die zich of in een magazijn of in een vrachtwagen bevinden en er dus geen signaal kan doorgestuurd worden. Hiervoor zijn bluetooth tags meer aangewezen. Ze zijn goedkoop en eenvoudig te gebruiken.

Tegenwoordig heb je mensen die bluetooth-tags aan hun valies of hun sleutels hangen. Wij doen hetzelfde, maar op een industriële schaal. Zo kunnen wij gemakkelijk 20.000 rolkarren volgen en weten hoe ze worden gebruikt.  Hoeveel zijn er in rotatie? Hoeveel staan er stil? Waar zijn er nog beschikbaar? Dat is de toegevoegde waarde die wij brengen: dankzij die data optimaliseren wij de vloot van ladingdragers.

Welke dragers digitaliseren jullie het meest?

Dat zijn de JIGS, op maat gemaakte ladingdragers die heel vaak in de automotive en in de aerospace worden gebruikt voor het vervoer van onderdelen. Zij vertegenwoordigen in ons totale portefeuille het grootste aandeel.

Maar de technologie evolueert zo hard en de prijs van de sensoren daalt zo snel, dat trackers vandaag in een houten pallet kunnen worden gestoken met een gunstige ROI. Voor bedrijven gespecialiseerd in het verhuren van herbruikbare palletten is dat bijzonder interessant omdat veel van die dragers in de hele supply chain verloren gaan. Die keten is zo geglobaliseerd en er worden door de outsourcing zoveel onderaannemers ingezet, dat je vaak niet meer weet waar de palletten zijn. Met onze technologie krijg je terug controle op die assets. En ook hier ligt de meerwaarde in een beter beheer ervan.

Vliegtuigonderdelen zijn zeer duur en de prijs van een tracker speelt dus een kleine rol. Voor een rolcontainer die een paar honderd euro kost, ligt dat anders. Nu de prijs van de trackers daalt – en de functionaliteiten breder worden – opent dat mogelijkheden voor veel meer dragers dan voordien.

Wat zijn de volgende stappen voor Sensolus?

Zoals ik zei kunnen trackers ook bij goedkopere ladingdragers en assets een gunstige ROI bereiken. Wij zitten vandaag in de automotive en aerospace industrie, maar er zijn miljoenen dragers die nog niet gedigitaliseerd en geconnecteerd zijn. We zien ook dat, onder meer door de wetgeving en de Packaging en Packaging Waste Regulation (PPWR) er steeds meer bedrijven herbruikbare verpakkingen gebruiken. Veel kleinere mid-market bedrijven moeten ook de stap zetten.  

Voor plooibare kratten in de retail is de technologie nog iets te duur. Je hebt inderdaad niet alleen de kost van de tracker maar ook de maandelijkse kostprijs van de opvolging. Wij verkopen onze technologie immers als een service. Bij de duurdere assets in kleine volumes spreken we over 5 of 6 euro per maand per asset ‘all-in’, maar voor rolcontainers spreken we over bedragen onder de 1 euro. Voorlopig kunnen we die dienst dus niet rendabel aanbieden voor bijvoorbeeld kratten waarin tomaten naar een supermarkt worden vervoerd. Maar op termijn: ‘who knows’?

Tot slot: wat sprak jullie aan om partner te worden van LogiVille?

Als Sensolus zijn we in de industrie begonnen en diens supply chain, maar algauw kwamen we bij de logistiek in het algemeen terecht. Logistiek is een sector waarin verschillende partijen moeten samenwerken. En daarom is het voor ons ook heel interessant om met al die partijen die gesprekken te hebben, hun noden te horen, te zien welke de trends zijn in hun segment, welke complexe uitdagingen zij meemaken.

Zeker sinds Covid zijn er heel veel veranderingen gebeurd in de supply chains en het aanverwante ecosysteem. Daarom is het voor ons belangrijk te weten welke de noden zijn van de sector. LogiVille is voor ons een soort ‘lerend netwerk’. Wij willen weten welke de pijnpunten zijn in de sector zodat wij oplossingen kunnen zoeken en aanbrengen. Wij zijn heel goed in het bouwen van oplossingen, maar je mag niet ‘bouwen om te bouwen’. Daar zijn de bedrijven – en ook wij – niets mee. Anderzijds is het belangrijk dat logistieke bedrijven weten dat wij oplossingen kunnen bieden om hun supply chains en processen te optimaliseren. Dankzij LogiVille leren wij dus van hen en hopelijk ook viceversa.

Benieuwd naar meer? Sensolus organiseert op donderdag 26 juni een webinar rond ‘Asset tracking in Transport & Logistics’ waarbij concrete ‘use cases’ van een aantal klanten worden gepresenteerd. Deze zijn onder meer DHL & Deutsche Post, Ampère (bol), DPD Fresh en ABInBev. Meer info vindt u op de Sensolus website.

The Future of Work

Sensolus maakt ook deel uit van de nieuwe Thematour ‘The Future of Work’. Deze Thematour, met zeven nieuwe partners, biedt een unieke inkijk in hoe digitalisering, automatisering en Artificial Intelligence (AI) de werkvloer van morgen vormgeven. Daarnaast spelen de veranderende verwachtingen van een nieuwe generatie werknemers, zoals Gen Z, een cruciale rol in de toekomst van werk.

Laat je inspireren door praktijkgerichte demonstraties en innovatieve toepassingen van toonaangevende partners en ontdek hoe jouw bedrijf klaar kan zijn voor ‘The Future of Work’!

Klik hier voor meer informatie

Lees meer over Senolus!