The logistics demonstration and experience center

Yasim Coene (Zeal Robotics): “Binnenkort gaat een eerste ‘pilot’ met onze Zeal Runner AMR van start”

5 minuten leestijd
Zeal Robotics Yasim Coene

In de Start2Scale-up Avenue kan de LogiVille-bezoeker sinds kort een innovatieve AMR ontdekken, de Zeal Runner. Deze Person-to-Goods robot is ontworpen door de startup Zeal Robotics uit Zaventem, dankzij onder meer de financiële steun van Comate Ventures, waarin Marc Coucke participeert. Mede-oprichter en ‘Business Lead’ Yasim Coene vertelt ons er meer over.

Wat is Zeal Robotics?

Zeal Robotics is drie jaar geleden opgericht met als doel Autonome Mobiele Robots (AMR’s) te ontwerpen die beter en sneller rijden. De Zeal Runner is onze eerste ontwikkeling.

Bij de oprichting van Zeal Robotics wisselden we ideeën en inzichten uit over de werking van magazijnen en hoe robots deze efficiënter kunnen maken. Onze Person-to-Goods (P2G) AMR is geboren uit deze denkoefening. Daarbij gingen we uit van drie principes: wat is financieel haalbaar? Hoe kunnen we ons differentiëren? Hoe kunnen we een product ontwikkelen waarvan de rijvaardigheid beter is dan die van de doorsnee AMR.

Bij de oprichting van Zeal Robotics kregen jullie de steun van Comate Ventures, imec.istart en Start it @KBC. Wat was hun inbreng?

Die van Comate Ventures is vooral financieel. Dit is een investeringsfonds van het hightech designbedrijf Comate en van Marc Coucke’s holding Alychlo dat zich specifiek richt op startups die innovatieve hardwareproducten ontwikkelen. Zeal Robotics was in 2022 zijn eerste investering, wat bewijst dat zij sterk geloven in ons concept. Naast zijn financiële inbreng heeft Comate ons ook enorm goed ondersteund met de hardware-ontwikkeling van onze Zeal Runner.

Imec.istart en Start it @KBC ondersteunen ons voornamelijk bij het uitwerken van de strategie van Zeal Robotics. Hun acceleratorprogramma’s zijn ontworpen om startups te helpen hun producten sneller op de markt te brengen.

In magazijnen worden AMR’s veelal gebruikt voor Goods-to-Person toepassingen. Waarom ontwikkelde u een Person-to-Goods AMR?

Niet alle producten en organisaties lenen zich tot G2P. Er zijn nog veel magazijnen en productiebedrijven waar mensen producten op verschillende plaatsen picken en orders verzamelen. Deze medewerkers moeten efficiënt naar producten worden geleid en ergonomisch kunnen werken. Door slimme navigatie, een ergonomisch design en optimale rijvaardigheid kan een robot hierbij helpen.

De basis van de Zeal Runner is een efficiënte combinatie van hardware – de AMR en een wearable voor het scannen – en software. We vragen de orderpool of picklijsten aan het WMS. De AMR rijdt naar de juiste locatie en duidt met kleuren in het frame aan in welke bak het gepickte artikel gelegd moet worden. De wearable dient voor het scannen van de barcode op het artikel en op de bak, zodat de operator weet dat het juiste product in de juiste bak ligt. Overigens is een wearable aangeraden maar niet onontbeerlijk. Aan weerszijden van de Zeal Runner zijn er vaste scanners die desnoods kunnen ingezet worden voor de identificatie van de artikels.

In dit filmpje wordt goed uitgelegd hoe de Zeal Runner functioneert.

Om in een bocht van de ene gang naar de andere te gaan, bewegen ‘conventionele’ AMR’s doorgaans aan 0,6 meter per seconde of om en bij de 2,16 km/u. De Zeal Runner kan dit aan 1 meter per seconde doen.

U vermeldde dat Zeal Robotics zich wil onderscheiden door de betere rijvaardigheid van de AMR. Waarom?

In order picking-magazijnen zijn de gangen tussen de rekken vaak vrij smal. Dat heeft een impact op de rijsnelheid. De Zeal Runner kan in een smalle gang van 1,2 m rijden aan een snelheid van 1,2 m/s of 4,32 km/h. Om in een bocht van de ene gang naar de andere te gaan, bewegen ‘conventionele’ AMR’s doorgaans aan 0,6 meter per seconde of om en bij de 2,16 km/u. De Zeal Runner kan dit aan 1 meter per seconde doen. Hij kan dus in de bochten rijden aan 3,6 km/u, wat beter past bij het wandelpatroon van de operator. De topsnelheid van de Zeal Runner is 7,2 km/u.

In de meeste magazijnen is de ondergrond niet spiegelvlak. Ook dat is voor de Zeal Runner meestal geen probleem. In ons testmagazijn hebben wij een oude vloer met alle typische gebreken en dat heeft nooit voor problemen gezorgd.

Een belangrijk aspect bij AMR’s is de navigatie. Hoe zit dat bij jullie?

Eerst brengen we het magazijn in kaart aan de hand van een 3D-camera. Die kaart zit in het geheugen van de Zeal Runner. De AMR kan zich dus voortbewegen zonder nood aan extra infrastructuur in het magazijn. Overigens kan de kaart gemakkelijk in een tweede of derde AMR gedupliceerd worden.

Voor het geval dat de klant een zeer nauwkeurige navigatie nodig heeft, kan ook een LIDAR gebruikt worden voor meer precisie.

Zitten jullie nog in de conceptfase of commercialiseren jullie de Zeal Runner al?

Wij zitten in de laatste rechte lijn voor de commercialisatie. Eind maart gaat een eerste ‘pilot’ van start bij Brady in Zele. Deze internationale identificatiespecialist heeft daar een splinternieuw distributiecentrum gebouwd. De Zeal Runner zal daar als een mobiele ‘conveyor’ gebruikt worden om kleinere goederen zoals labelprinters, lockout hangsloten en verzegelingen in bakken te verplaatsen tussen de inbound zone en de zone met Modula-magazijnliften.

De tweede pilot zal de inzet van de Zeal Runner in orderpicking zijn. Die gefaseerde aanpak maakt het mogelijk om een goede balans te vinden tussen enerzijds de investeerders – die ‘tractie’ willen – en de logistieke gebruikers die betrouwbaarheid en continuïteit eisen.

Nu dat we die eerste stap zetten, zoeken we al pilots voor de volgende. Als er bezoekers zijn van LogiVille of lezers van deze nieuwsbrief die zo’n pilot willen opzetten: graag!

Dat we gefaseerd tewerk kunnen gaan heeft overigens ook te maken met het feit dat onze AMR ontworpen is om personalisatie toe te laten, en dat aan een lage kost. De legborden kunnen gemakkelijk op een andere hoogte versteld worden, maar ook ‘flowracks’ of beugels voor zakken zijn mogelijk. Zolang het past binnen onze frame en totale gewichtscapaciteit van 150 kg kan je een op maat gemaakte drager monteren op onze Zeal Runner.

Hoe kwamen jullie bij LogiVille terecht?

Het was Bart Van den Borre, de toenmalige Algemeen Directeur van CaptureTech Belgium, die ons in contact bracht met LogiVille. Wij vinden het een uitstekend concept, dat goed bedacht en ingekleed is. Vooral de mogelijkheden die LogiVille aan startups biedt vinden wij geweldig, zeker omdat de prijszetting voor beginnende bedrijven behapbaar is.

Zeal Robotics zit in een belangrijke fase: zoals gezegd kunnen we starten aan pilots in reële omstandigheden. Dankzij LogiVille kunnen we niet alleen onze naambekendheid doen groeien, maar kunnen we ook mogelijks bezoekers warm maken voor een pilot. Of kunnen we met andere partners een samenwerking aangaan om onze producten verder te verbeteren of zelfs een co-creatieproject opzetten.

Thematour ‘The Future of Work’

Vanaf 11 maart zal Zeal Robotics onderdeel uitmaken van de nieuwe Thematour ‘The Future of Work’. Deze Thematour, met zes nieuwe partners, biedt een unieke inkijk in hoe digitalisering, automatisering en Artificial Intelligence (AI) de werkvloer van morgen vormgeven. Daarnaast spelen de veranderende verwachtingen van een nieuwe generatie werknemers, zoals Gen Z, een cruciale rol in de toekomst van werk.

Laat je inspireren door praktijkgerichte demonstraties en innovatieve toepassingen van toonaangevende partners en ontdek hoe jouw bedrijf klaar kan zijn voor ‘The Future of Work’!

Klik hier voor meer informatie

Start2Scale partner

Wil je meer te weten komen over deze Start2Scale partner? Klik dan hier voor meer info over Zeal Robotics.